2014. november 17., hétfő

Milyen hómarót válasszak?

Mint a legtöbb kertigépnél - itt sincs egyetlen univerzális, minden igényt kielégítő megoldás - hómaró választásakor is elsősorban a használat célját kell szem előtt tartanunk. A benzinmotoros hómarók működésük alapján két nagy csoportra oszthatók:
  • egy-
  • illetve kétfokozatú
modellekre. Ez a tulajdonság határozza meg legnagyobb mértékben a hómaró felhasználhatóságát.

Oleo-Mac Artik 62 ELD benzinmotoros hómaró
Oleo-Mac Artik 62 ELD hómaró

Egyfokozatú hómarók

Az egyfokozatú hómarók egyetlen marócsigával működnek: a marócsiga felszedi a földről a havat, majd azonnal ki is dobja a garaton keresztül. Ezeknek a gépeknek a fordulatszáma jóval magasabb, mint a kétfokozatúaké, ebből kifolyólag már néhány centiméteres hó eltakarítására is alkalmasak. Általánosságban az is elmondható, hogy az egyfokozatú hómarók háza műanyagból van, ezért kiválóan használhatóak viacoloros utak, járdák takarítására. A műanyag ház a fém házzal ellentétben nem sérti meg a követ, nem hagy csíkokat a viacoloron.
A kis hómarók mindig tologatósak, - ettől sokan tartanak - de mivel ezek a gépek nagyon jól kiegyensúlyozottak, könnyebb haladni velük, mint egy fűnyíróval. (A nagy hómarók szinte mindig önjárósak, több fokozattal rendelkeznek.)
Az egyfokozatú hómarók talán egyetlen hátránya, hogy a 10 cm feletti hóval nehezebben bírkóznak meg, és a kidobási távolságuk is néhány méterrel kisebb - a kis hómarók kb. 4-5 méterre dobnak ki -, mint a nagyobb gépeké. Mindemellett ház körüli munkákra praktikusságuk, kis súlyuk és kompakt méreteik miatt mindenkinek ezeket szoktuk javasolni.

Előnyök Hátrányok
+ Kompakt méret, könnyű súly - Nagy hóval nem bír
+ Kis területre ideális
+ Már a friss havat is könnyen eltávolítja
+ Könnyű manőverezés

Kétfokozatú hómarók

Sokan választják ezeket a hómarókat az egyfokozatú hómarókkal szemben, hiszen míg az áruk között gyakorlatilag nincs differencia, nagyobb teljesítményű, nagyobb gépet kapnak.
Joggal merül fel a kérdés, hogy hogyan lehetséges ez? Erre a válasz pedig: a magyar piacon az ilyen típusú hómarók döntő többsége kínai termék. Ez nem feltétlenül jelent negatívumot - ezek a gépek működésüket tekintve ugyanolyan jó minőségűek, mint a fejlett országokban készült termékek, esetleg kidolgozásukban, megjelenésükben találhatunk kifogást. (Sokat adunk el például egy kínai kapálógépmotor típusból, és csupa pozitív visszajelzés érkezik hozzánk - hiszen a népszerű gyártók motorjaival szemben ezek olcsó, de megbízható, alacsony szervizigényű és nem utolsó sorban könnyen javítható motorok.)

A kétfokozatú hómarók működési elve eltér az egyfokozatúakétól: a marócsiga itt lassan dolgozik és továbbítja a begyűjtött havat a garathoz. A garatban egy turbina lapát dolgozik, melynek fordulatszáma többszöröse a marócsigáénak, így nagy lendülettel képes kidobni a havat, akár 8-10 méteres távolságra is.

A fenti működési elvből fakad a kétfokozatú hómarók egyik hátránya is, történetesen, hogy kis hóban nem lehet velük dolgozni. Ház körüli munkáknál további problémát okozhat, hogy ezek a hómarók kivétel nélkül vasból készülnek. A maróház szélén elhelyezkedő két csúszótalp, melyek a hófelszedés mélységének beállítására szolgálnak, gyakran nyomot hagynak a betonon - ha viacoloros bejárón használjuk a gépet, elképzelhető, hogy tavasszal csíkokat látunk majd a kövön.

Előnyök Hátrányok
+ Letapadt, jeges havat is felszedi - Nehéz, nagy méretű
+ Nagy hóval is elbánik - Nehéz manőverezés
- Csíkokat hagyhat a kövön


A törőstift

A kétfokozatú hómaróknál nagyon fontos szót ejteni a marócsigába beépített törőstiftről. A törőstift funkciója a hajtásnál lévő két bronz fogaskerék védelme. Amikor a hómaró valamilyen akadályba ütközik és a marócsiga megáll, ezt töri el, így nem darálja le a fogaskerekeket.
Általános hiba, hogy az emberek nem veszik figyelembe a csavar tetején megjelölt szakítószilárdsági adatokat és hagyományos csavarboltban kapható csavarral pótolják a törőstiftet. Ez azért jelent problémát, mert a hómaróban lévő törőstift általában vagy egy gyengített keresztmetszetű csavar, vagy nagyon alacsony szakítószilárdságú anyahgból készül - hogy akadály esetén ez törjön. A csavarboltokban kapható 8.8 jelű szakítószilárdságú csavar káreseménynél nem fog eltörni; a törőstfit cseréjekor erre mindenképpen gondolni kell! (Az egyfokozatú hómaróknál - mivel a meghajtást ékszíj adja - ilyen probléma nem áll fenn, akadály esetén az ékszíj csúszik meg.)



Egy speciális hómaró: a lánctalpas 

Legnagyobb előnye az egyszerű gumikerekes hómaróval szemben, hogy emelkedős terepen is kiválóan alkalmazható. Míg a gumikerekes hómaró emelkedőn még hólánccal is elkapar, a lánctalpas modellek minden további nélkül felmennek a domboldalon is.
Lánctalpas hómaró
Agama 1170E Lánctalpas hómaró


Indítás

Nem esett még szó az indításról. Minden hómarót - a fűnyírókhoz hasonlóan - be lehet rántani kézzel, a jobban felszereltek közt viszont találunk elektromos indításúakat.

Elektromos indításúból is két fajta létezik:

 - indítás hálózati feszültségről - a gép hosszabbító segítségével 220 V konnektorból kapja az áramot, majd egy gomb megnyomásával az indítómotor beindítja a hómaró motorját (mi ezt javasoljuk, ez a legmegbízhatóbb).

- akkumulátoros indítás - tulajdonképpen az autóval megegyező módon egy akkumulátor indítja be a hómarót. Kényelmes megoldás, azonban hátránya, hogy mivel Magyarországon keveset használjuk a hómarókat, az akku állapotáról és töltöttségéről könnyen megefeledkezünk, és előfordulhat, hogy a hómarót éppen akkor nem tudjuk beindítani, amikor szükségünk lenne rá.

 

Vizes, latyakos hóban

Gyakori kérdés, hogy a vizes, latyakos hóval mit lehet tenni. A hómaró ugyanolyan nehezen bánik el vele, mint mi magunk; a nedves-latyakos hó sajnos legtöbbször bedugul a garatba. Ezekhez a gépekhez mindig adnak egy takarító eszközt, amivel a garatot ki tudjuk tisztítani (a hómaró garatába ugyanis nem célszerű benyúlni).
A garatában található még egy beéíptett rács, mely megakadályozza, hogy a gép a hó alatt maradt kisebb dolgokat (fa, kődarab) kidobja a garaton keresztül, hiszen ez balesetveszélyt jelent. Sokan eltávolítják ezt a rácsot, ezzel megkönnyítve ugyan a vizes hó eltakarítását, azonban a hómaró működtetése így nem biztonságos.

A teljesítmény

Amikor az a kérdés, hogy milyen teljesítményű hómarót válasszunk, általában visszafelé kell gondolkodnunk. Tudnunk kell hozzá, hogy mekkora területet szeretnénk karbantartani, hiszen a motor teljesítménye a munkaszélességhez igazodik, vagyis minél nagyobb a munkaszélesség, annál nagyobb a teljesítmény. Mivel nálunk igazán extrém körülmények - hirtelen lehulló, 1 méter feletti hó - nagyon ritkán fordulnak elő, véleményünk szerint a teljesítmény kérdése nem elsődleges szempont.

0 comments:

Megjegyzés küldése