2015. március 4., szerda

A téli pihenőidőszak után koratavasszal a fű is újra hajtásnak indul, ilyenkor praktikus szemrevételeznünk a gyep állapotát és szükség esetén felújítást tartani.

Szellőztetés, felülvetés


A télen a hótól összetömörödött, filcesedett, átnedvesedett talaj vízáteresztőképessége romlik, a nedvesség nem jut le a felszínről talaj mélyebb rétegeibe, így a fűfélék gyökérzónájában kedvezőtlen körülményeket teremt - azonban annál inkább kedvez a moha- és egyéb gyepbetegségek megjelenésének!


A fű tavaszi növekedésének megindulásakor érdemes egy nem túl mély gyepszellőztetéssel kezdeni a szezont. A késes gyepszellőztetők megvágják a talajt és eltávolítják a filcréteget, valamint gombákat és mohát - így a gyökereket levegőhöz juttatják és segítik a víz lejutását a talaj mélyebb rétegeibe. Gyepszellőztetéskor a fű gyökereit is megvágjuk, ezzel serkentjük az új, nagyobb gyökértömeg képződését. A gyepszellőztetést közepesen száraz talajon, fűnyírás után végezzük, hogy minél kisebb kárt okozzunk az egészséges növényekben.

Gyepszellőztetés után felülvetés válhat szükségessé: felülvetés esetén mindig törekedjünk a már meglévő gyepünkhöz hasonló összetételű magkeverék kiválasztássára az esztétikailag zavaró színbeli eltérések megelőzésére.

Olcsó fűmag? - és mi a matek?

Ugyan az őszi gyeptelepítés sok szempontból szerencsésebb, mint a tavaszi - a gyenge, növekedésben lévő gyep tavasszal kiszolgáltatottabb az időjárási viszonyoknak, és a gyomosodással is hatványozottabban kell számolnunk - mégis előfordulhat, hogy fűmagot kell választanunk.

Everris Futballpálya stabilizáló magkeverék 12 napos vetés - már nyírható

Több oka is van annak, hogy gyepápolási termékeket illetően az Everris (korábban Scotts) mellett tettük le a voksunkat. Először is az Everris a folyamatos kutató-fejlesztő munkának köszönhetően a legfejlettebb techonlógiájú műtrágyákkal, fűmagokkal, vízháztartást javító termékekkel van jelen a világ élvonalában.  Másodszor az Everris termékei egy integrált gyepfenntartási rendszerbe illeszkednek - bár első ránézésre ezek a termékek nem olcsók - : valójában az adott körülményekhez legmegfelelő fűfajták és tápanyagutánpótlási program kiválasztásával hosszútávon jelentősen csökkenthetjük gyepünk fenntartására fordított erőforrásokat és költségeket - ehhez pedig az Everris folyamatos szakmai/tanácsadói hálózattal is hozzájárul.


Dehát ez csak fűmag! Hogyan lehet két fűmag között akkora különbség, ami indokolja a jóval magasabb árat?
Az európai normák különböző fűfajták esetén, (fajtától függően) 75-80% minimális csírázási arányt és 85-96% minimális tisztaságot irányoznak elő. Az amerikai szabvány szerint ezek a minimum értékek 85-90% (min. csírázás) illetve 95-99%-ig (tisztaság) terjednek. Az Everris fűmagjai a szigorúbb szabvány minőségi követelményeinek is megfelelnek.

Példaként az alábbi kalkuláció: összehasonlítottunk két fűmagot.

1. Everris Performance fűmagkeverék 2.100 Ft/kg áron
98.5% tisztaság
91.0% csírázóképesség
__________________
89.6% élő csíra 2.100 Ft-ért
1 kg csíraképes mag ára: 2.344 Ft

2. "B" sport termék 1.600 Ft/kg áron
85.0% tisztaság
80.0% csírázóképesség
__________________
68.0% élő csíra 1.600 Ft-ért
1 kg csíraképes mag ára: 2.353 Ft

Vagyis míg azt gondoltuk, hogy spóroltunk kg-onként 500 Ft-ot, valójában nem spóroltunk egy fillért sem, sőt! Ráadásul ha nem vagyunk tisztában az olcsóbb fűmag minőségével, és ugyanolyan dózisban juttatjuk ki, mint a minőségi maggal tennénk, az azonos területen kevesebb csíraképes mag miatt könnyen elszaporodnak a gyomok és elnyomják a frissen telepített füvet. Ebben az esetben még drágább lesz az olcsó fűmag.

A matekon felül további nem elhanyagolható szempont, hogy az Everris úgy alakítja ki fűmagkínálatát, hogy az a lehető legjobban igazodjon a felhasználói igényekhez - mivel nincs két egyforma kert, a termékpaletta igyekszik minden esetlegesen felmerülő igényt lefedni, mind a professzionális, mind az otthoni felhasználók részéről.


Innováció - Smart StartTM techonológia


Everris Smart Start
Smart Start technológia a könnyű csírázásért

Az everris a Rapid és a Supreme fűmagkeveréknél alkalmazza az egyedülálló Smart Start technológiát. A fűmagot egy biológiailag lebomló, természetes burkoló anyag veszi körül, ami saját tömegének az 500-szorosát képes a nedvességből felvenni. Ennek hatására a mag körül egy gélszerű bevonat alakul ki, ami folyamatosan nedvességet szolgáltat a fűmag számára, így a lehető legjobb körülményeket alakítja ki a gyors és sikeres csírázáshoz.

A képen (kattintson a nagyításhoz) a kék bevonatú fűmagokon a Smart Start burkolat látható.










 

Fűmagok felhasználás szerint



Igény Kertépítők Sportpályák Ipar/autópálya
Taposástűrés Performance, Futballpálya stabilizáló, Pázsitgyep Uniform Futballpálya stabilizáló, Regenerator Plus Strong, Toscana
Gyors fedettség Performance, Futballpálya stabilizáló Futballpálya stabilizáló, Regenerator Plus Performance
Árnyék Sun&Shade, Debreceni Highway Futballpálya Stabilizáló Debreceni Highway
Szárazságtűrés Finesse, Debreceni Highway Strong, Toscana Debreceni Highway, Strong, Toscana
Küllem Supreme, Pázsitgyep Uniform Rhizome Max, Futballpálya Stabilizáló Toscana
Extenzív Toscana / Strong, Finesse Strong, Toscana Debreceni Highway
Sótűrés Finesse, Debreceni Highway Futballpálya stabilizáló Debreceni Highway
Felülvetés U.a / Regenerator Plus, Performance Futballpálya Stabilizáló, Regenerator Plus Strong, Toscana

Tápanyagutánpótlás


A legfontosabb tavaszi teendő a tél során kimerült gyep tápanyagutánpótlása. Általánosságban elmondható, hogy az indítótrágyázás nitrogén túlsúlyos (a zöldtömeg növekedését segíti) trágyával történik, felülvetés vagy új telepítés esetén pedig magas foszfortartalmú (a gyökérfejlődés elősegítésére) trágyát érdemes alkalmazni.

A hagyományos (azonnal ható) műtrágyákkal ellentétben itt is javasoljuk az Everris lassabb, szabályozott felszívódású termékeinek használatát. (A szabályozott felszívódású műtrágyáknál ezt a hatást 100%-ban vagy részben burkolt műtrágyaszemcsékkel érik el).
A hagyományos műtrágyáknak a szabályozott tápanyagleadású műtrágyákkal szemben több hátrányuk is van: először is alkalmazásuk nagyobb körültekintést igényel, könnyen előfordulhat, hogy kiégetjük a gyepet velük, így többet ártunk, mint használunk. A talajban azonnal oldódó műtrágyáknak egy másik, hosszabbtávú negatív hatásuk is van: használatukkor a gyep az egyszerre kapott nagy dózisú tápanyagtól rövid időn belül kizöldül, növekedése felgyorsul, a felesleges tápanyagok azonban elfolynak, kimosódnak a területről, így a gyökérzet nem tud lépést tartani a felgyorsult növekedéssel, vagyis használatuk hosszútávon további tápanyaghiányhoz vezet.


Hagyományos műtrágya - hirtelen növekedés majd tápanyaghiány

Everris tartós hatású műtrágya - kiegyensúlyozott tápanyagellátás


A lassú feltáródású, szabályozott tápanyagleadású műtrágyák használatával a növények fejlődése sokkal kiegyensúlyozottabb lesz; lehetővé teszik a gyep precíziós tápanyagutánpótlását: a növény mindig azt a tápanyagot kapja, amire éppen szüksége van.

Az Everris műtrágyák felhasználás szerint alapvetően két nagyobb termékcsoportra oszthatóak. Kertépítők, otthon kertészkedők részére a kisebb kiszerelésű, 100%-osan burkolt technológiájú Landscaper Pro termékcsaládot javasoljuk, míg professzionális felhasználók részére az elsősorban sportgyepekre stzánt Sportsmaster illetve ProTurf termékeket. Ez utóbbi termékek valamivel gazdaságosabbak, azonban csak részben burkoltak, vagyis hagyományos műtrágyaszemcséket is taratlmaznak. Szakszerűtlen kiszórás esetén meg tudjuk égetni velük a gyepet, kezdő kertészkedők, megfelelő kijuttató eszköz hiányában válasszák inkább az első kategóriát!

A különféle hatástartamú (az 1-2 hónaptól akár a 8 hónapig terjedő) és összetételű Everris műtrágyák közül váltogatva egész éves, komplett, az igényeinknek legmegfelelőbb gyepápolási programot alakíthatjuk ki. A szabályozott leadásnak köszönhetően akár évi egy műtrágyázás is elégséges lehet! 


Néhány javasolt gyepfenntartási program Landscaper Pro termékekkel:

A gyepfenntartó programok közül válassza ki az Ön számára legmegfelleőbbet, attól függően, hogy évente hány alkalommal kíván műtrágyát szórni.


Péntárcabarát

Szezonban 1-szeri kiszórással

Gyepfenntartó program évi 1 műtrágyázással

Hagyományos

Szezonban 2-szeri kiszórással

Gyepfenntartó program évi 2 műtrágyázással

Prémium

Szezonban 3-szori kiszórással

Gyepfenntartó program évi 3 műtrágyázással





További Everris gyepápolási programokért kattintson a linkekre:


Landscaper Pro gyepápolási programok
Sportsmaster egész éves gyepfenttartási programok

0 comments:

Megjegyzés küldése