2015. augusztus 10., hétfő

Komolyan venné a hobbiborászkodást? Házkörüli borászatában szeretne kifinomultabb technológiákat és eszközöket kipróbálni? Nagyobb hatékonyságra törekszik? Jobb minőségű vagy más stílusú borokkal kísérletezne? Jelen posztunkban a házkörüli, illetve kisebb borászatok számára ideális borászati berendezéseket mutatunk be.
Borkészítés lépései - forrás


Házi borászatunk felszerelésében vagy fejlesztésében az első két legfontosabb tétel a zúzó(-bogyózógép) illetve a szőlőprés.

Zúzó(-bogyózó) gép


A zúzó-bogyózó berendezés jelentősége a szőlőszemek összeroncsolásában van - segítségével hozzáférünk a gyümölcs levéhez - így vörösbor esetén a "macerálás" (vagyis a szőlő levében való áztatása/fermentálása), illetve fehér bor készítése esetén a későbbi préselés megkönnyítésében. Az egyszerű zúzógépek hátránya, hogy nem képesek szétválasztani a szárakat a musttól, így ezeket kézzel kell eltávolítanunk, ellenkező esetben borunk túlzottan savas, kellemetlen ízű, romlékonyabb lehet.

Ezért kifejezetten ajánlott a zúzó-bogyózó berendezések használata. A zúzó-bogyózó gépekben egy darálóhenger roppantja össze a szőlőszemeket, majd továbbítja a dob felé, ahol csak a leszemezett, összeroppantott szemek esnek le a kádba, a gyümölcsök szárát azonban a dob végén dobja ki.

Zúzó-bogyózó berendezések festett vagy rozsdamentes kivitelben kaphatóak - illetve léteznek ezek közti átmenetek, pl. inox garat, festett ház - véleményünk szerint, ha megtehetjük, mindenképpen érdemes saválló, inox kivitelt választanunk, hiszen a gép rozsdamentes alkatrészei gyakorlatilag egy életre szólnak, a festett változat azonban kevésbé időtálló. A festék előbb-utóbb után lepattogzik, az anyag rozsdásodni kezd - a savas közeg egyébként is jobban kikezdi azt - borunk pedig rozsdával szennyezett lesz.



Enoitalia ENO 1 zúzó-bogyózó festett és inox kivitelben
Enoitalia ENO 1 zúzóbogyózó festett- illetve inox garattal

Enoitalia ENO3 zúzó-bogyózó teljesen inox
Enoitalia ENO 3 zúzó-bogyózó - teljesen inox kivitel

Működés szerint megkülönböztetünk csúszógaratos- illetve behordócsigás zúzó-bogyózó gépet, míg előbbi adagolása kézzel, gravitációs elven történik, a behordócsigás változatnál egy csiga folyamatosan továbbítja a garatból a szőlőt, több gyümölcsöt tehetünk bele egyszerre.

Az általunk forgalmazott Enoitalia zúzó-bogyózógépek kaphatóak kézi- vagy elektromos változatban egyaránt. A kézi változatot ugyan később át lehet építeni motorosra, azonban ez jelentősen magasabb költséggel jár, mintha egyből motorosat vásárolnánk.

la nostra storiaAz Enoitalia a 60-as években alakult Officina Arno néven, borászati gépek, bogyózók és prések gyártására. Az évek alatt folyamatosan szélesedett, majd bővült az ipari gépek irányába is a termékskála. A cég nevéhez több egyedi szabadalom fűződik, centrifugálszivattyúk, bogyózó-zúzó rendszerek, melyekkel később komoly piaci sikereket ért el. 2007-ben,a rozsdamentes acél tartályokkal foglalkozó Enotoscana Srl-el való együttműködésük újabb lendületet adott a cégnek.
Forrás: enoitalia




 

 

 

 

Szőlőprés

Az összezúzott gyümölcsből a lé kinyerése szőlőpréssel történik - fehérbor esetén általában közvetlenül zúzás után, vörös esetén a macerálási/fermentálási folyamat végeztével. A hagyományos, kézi szőlőprések helyett megfontolandó opció lehet a víznyomásos szőlőprés. Működését az alábbi videó mutatja be:



Lancman víznyomásos szőlőprés működési elve
Lancman víznyomásos szőlőprés működési elve


A víznyomásos szőlőprés vzírendszerre csatlakoztatva a prés kosarának falára nyomva préseli ki a gyümölcs levét. Léteznek fix, illetve dönthető változatok.

Bortartályok

Rozsdamentes bortartály
Rozsdamentes bortartályok
Viszonylagos olcsóságuk és sokoldalúságuk miatt kis borászatok számára is érdemes lehet beruházni rozsdamentes bortartályra, méretben már 10 l-től a többszáz literesig terjednek. Előnyeik közé tartozik, hogy - a műanyaghoz képest is - nagyon egyszerűen tisztíthatóak, és a bor semmilyen reakcióba nem lép velük, egyaránt ideálisak erjesztésre és tárolásra.

Az úszófedeles bortartályokban a bor légmentesen tárolható: a tartályt borral megtöltve, a tetejére helyezzük az úszófedelet. Az úszófedél és a tartály fala közé paraffin olaj kerül, a tartály folyadék kiengedése után is légmentesen zár, így megvédi a folyadékot az oxidációból eredő problémáktól.

Borszivattyúk- és szűrők

A bor nyílt fejtésekor könnyen eltávoznak az illatanyagok, illetve bizonyos esetekben a levegővel való érintkezés egyéb, nem kívánatos folyamatokat indíthat el. Nagyobb mennyiségű bor készítése esetén - minőségi és eltarthatósági szempontok miatt is - létszükséglet egy megfelelő szivattyú- és igény szerint szűrőrendszer beszerzése. A kifejezetten borszivattyúkra szakosodott olasz Rover Pompe cég jó minőségű, költséghatékony megoldásokat kínál különféle teljesítményű szivattyúkra és azokkal kompatibilis szűrőrendszerekre.

Mivel minden, a bor mozgatásával járó pinceművelet stresszt jelent a bor számára, a Rover bronzkerekes borszivattyúk alacsony fordulaton, kíméletesen mozgatják a folyadékokat, a bor megtörésének megakadályozása érdekében. Ezek a szivattyúk általában két irányúak, a legtöbbjük lapszűrővel is használható.

Léteznek fúrógéppel meghajtható borszivattyúk, melyek legfőbb előnye olcsóságuk és széleskörű felhasználhatóságuk. 

Borszivattyú kiválasztásakor fontos tudnunk, hogy mennyi és milyen tisztaságú bort szeretnénk megmozgatni. Az egyszerűbb néhány tízezer forintos, 0.5-1 LE közötti szivattyúk 1000-2000 l körüli folyadékot tudnak átmozgatni óránként. Lényeges még, hogy az adott szivattyú milyen anyagokkal szemben ellenálló. A Rover szivattyúi bronz- és inox kivitelben elérhetőek; illetve, ha egyéb anyagok - pl. méz - szivattyúzására is szeretnénk használni, további lényeges érték még a folyadék viszkozitása, melyet Engler fokban adnak meg.

Rover Colombo Inox 6 és 18 részes borászati szűrők Rover önfelszívó szivattyúval
A bor szűrése részben egyéni ízlés kérdése, azonban bizonyos problémásabb borok esetén mindenképpen érdemes eltávolítani például az élesztőmaradékokat, illetve egyéb, további erjedésre hajlamosító anyagokat. Lapszűrők különféle finomságban kaphatóak - a szuperfinom 0.25 mikronostól a 25 mikronos finomságúig - a különféle jellegű szennyeződések kiszűrésére. A szűrőrendszerek leglényegesebb tulajdonsága a szűrési kapacitás,  mely függ a szűrőlapok felületétől - egyszerre nagyobb számú szűrőlap használatával nagyobb felületet kapuink, így növelve a szűrési kapacitást. Fontos tudni, hogy mely szivattyúkhoz milyen szűrők ajánlhatóak, a túl kicsi vagy túl nagy szivattyú befolyásolhatja az összeállított szűrőkonfiguráció hatékonyságát.

0 comments:

Megjegyzés küldése